Archief

Jaar 2014

2017 | Jaar 2016 | Jaar 2015 | Jaar 2014 | Jaar 2013 | Jaar 2012 | Jaar 2011 | Jaar 2010 | Jaar 2009 | Jaar 2008 | Jaar 2007 | Jaar 2003 | Jaar 2002 | Jaar 2000 |

20 april 2014 - Aprilmoorden herdenking

Op 20 april werd in Willemstad weer de jaarlijkse herdenking van de Aprilmoorden gehouden op begraafplaats Kolebra Bèrdè, die pas gerenoveerd was. De herdenking stond in het teken van de publicatie van een nieuw boek over deze wandaad uit de Tweede Wereldoorlog: Chinezen gekwetst in Oost en West van de hand van SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks (zie de voorpublicatie en klik hier om het boek direct te bestellen).

In dit boek bestrijdt Makdoembaks de houding van de Nederlandse regering ten opzichte van de Aprilmoorden. Er is officieel gesteld dat de slachtoffers niet als oorlogsslachtoffers aangemerkt kunnen worden, dat logischerwijs te verwachten documenten als autopsieverslagen niet voor handen zijn en dat geen aanleiding voor verder onderzoek wordt gezien in de gebeurtenissen, die diep betreurd worden...

Onder de genodigden van de 2014 editie van de herdenking waren onder meer de door de SEOC getraceerde (familie van) ooggetuigen, de Curaçaosche minister van OWCS en oud-SEOC gedienden als Wim van Lamoen en Errol Cova en vanzelfsprekend de vertegenwoordigers van de Chinese gemeenschap op Curaçao.

 

In onderstaande beeldverslag zijn ook enkele video's met betrekking tot de 'Herdenking Aprilmoorden 2014' en het verschijnen van 'Chinezen gekwetst in Oost en West' opgenomen.
De dochter van ooggetuige wijlen Mauricio Stefania, Rina Stefania, arriveert bij de herdenking. Oud-commissaris en jaarlijks terugkerende gast bij de herdenking Johan Oldenboom komt aan.
Wim van Lamoen (S.Tr.A.F.) begeleidt ooggetuige Julio Franciska naar zijn stoel.
Vooraan bij de plechtigheid, v.l.n.r.: Wim van Lamoen, Julio Fransisca, Errol Cova en minister van OWCS Irene Dick SEOC-voorzitter Nizaar Makdoembaks spreekt als eerste de genodigden toe:

Eén minuut stilte voor de slachtoffers van de Aprilmoorden en de op 5 mei 2013 vermoorde politicus en SEOC-sympathisant Helmin Wiels.
Vervolgens kreeg Wim van Lamoen het woord:
Voormalig vice-premier, minister van Economische Zaken en vakbondsleider Errol Cova neemt het woord. U kunt de toespraak van dhr. Cova hier bekijken:

Minister Dick neemt uit handen van auteur Nizaar Makdoembaks een exemplaar van Chinezen Gekwetst in Oost en West aan (op de achtergrond de MC van deze herdenking, Faina Cathalina).

Dhr. Sang Moo A Fong spreekt namens de Chinese gemeenschap, u kunt de toespraak hier bekijken:

SEOC voorzitter en Minister van OWCS leggen gezamenlijk de eerste krans.
Ook Dhr. Sang Moo A Fong en SEOC secretaris Junnes E. Sint Jago leggen een krans.

U kunt de kranslegging en afsluiting van de bijenkomst hier bekijken:

Ooggetuige Julio Franciska, rechts in gesprek met Makdoembaks en Dick.
Een groep genodigden poseert bij het standbeeld van Louis Doedel.
Op de dag van de herdenking verschenen Nizaar Makdoembaks en Wim van Lamoen ook in verschillende televisieprogramma's. Tussen de herdenking en de boekpresentatie in de Frank Martinus Arion bibliotheek schoven beide heren aan in Kòfi i Notisia van CBA. U kunt een stukje van deze uitzending hier bekijken:

's Avonds laat interviewde German Gruber de twee voor TeleCuraçao's Bon Nochi Korsou.
Ook van deze uitzending kunt u een korte impressie bekijken:

En ook Telenotisia (TeleCuraçao) besteedde aandacht aan de herdenking. Die uitzending is voorlopig nog hier terug te vinden (of klik op onderstaande afbeelding). Het item over de herdenking loopt van minuut 13:10 t/m 25:17.

Vorige