Archief

Jaar 2016

2017 | Jaar 2016 | Jaar 2015 | Jaar 2014 | Jaar 2013 | Jaar 2012 | Jaar 2011 | Jaar 2010 | Jaar 2009 | Jaar 2008 | Jaar 2007 | Jaar 2003 | Jaar 2002 | Jaar 2000 |

20 april 2016 - Herdenking Aprilmoorden


Officiële herdenking van de Aprilmoorden d.d. 20 april 1942

De herdenking van de Aprilmoorden had dit jaar plaats bij het vorig jaar onthulde Monumento 20 dí april 1942 Suffisant. Er werd door Teatro KadaKen een toneelversie van de schietpartij opgevoerd die de verschillende versies die van deze schanddaad bestaan in beeld bracht. Er werden toespraken gehouden door onder meer de SEOC voorzitter, minister president Ben Whiteman en de zoon van een overlevende. De Curaçaose dichter Noris Doran droeg een van haar werken voor en Rignald Vidal zorgde voor de muzikale omlijsting.

Hieronder vindt u een verslag een korte filmpjes en foto's.
Al het materiaal is gemaakt en beschikbaar gesteld door Tico Vos.

 
De ceremoniemeester voor het ochtend programma te Suffisant was Gilbert Felix (‘Gibi’) Bacilio. Hij is regisseur, theaterdocent, schrijver en voordrachtskunstenaar en directeur van Kas di Kultura.
Onder de genodigden bevonden zich onder meer ex-schutter Julio Franciska (l), één van de laatste ooggetuigen van de Aprilmoorden en Mevrouw Rita Rahman (r), waarnemend vertegenwoordiger van de Nederlandse Vertegenwoordiging op Curaçao.
 
Zanger Rignald Vidal bracht het volkslied ten gehore.
Daarop voerde Teatro KadaKen haar voorstelling op, in deze video van het gehele programma terug te zien van minuut 8.30 tot en met 36.00. Hieronder kunt u een ingekorte versie van het stuk bekijken:

Na deze indringende impressie van de moordpartij richtten diverse betrokkenen en prominenten het woord tot het aanweizge publiek, te beginnen met SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks.

Ook Wim van Lamoen, voorzitter van STrAF en SEOC sympathisant van het eerste uur nam het woord. zijn speech is terug te vinden in de lange video hierboven, van minuut 45.37 tot en met 47.20.

Minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (S.O.A.W.), Ruthmilda Larmonie Cecilia.
De vertegenwoordiger van Minister van Onderwijs Irene Dick, dhr. Edward Joseph.
De Minister President van Curaçao, Bernard Whiteman (deze video is door Tico Vos als een collage gemonteerd om de woorden van de MP nog eens extra goed tot hun recht te laten komen).
Na de Minister President was het tijd voor nog een artistiek intermezzo: De Curaçaose dichter Noris Doran, voormalig docent aan de humanistische school en bioloog, droeg haar gedicht Poder Asesino voor.
Vervolgens was het tijd voorde kransleggingen.
1. Nizaar Makdoembaks en Wim van Lamoen namens SEOC en STrAF
2. MP Ben Whiteman en Ministerie van Onderwijs vertegenwoordiger Edward Joseph namens de regering
3. Minister Ruthmilda Larmonie Cecilia namens het ministerie van S.O.A.W.
4. De Chinese consul, de heer Xue, namens de Chinese regering
5. Een vertegenwoordiger van het Chinese consulaat
6. Statenlid (MAN) Hensley Koeiman en Irvin Moeniralam
 
Als laatste spreker nam de zoon van een der gewonde overlevenden van de Aprilmoorden, Sing Pong Lee, het woord
Middagprogramma op Kolebra Berde
Na de plechtigheden op Suffisant volgde vroeg in de middag nog een ceremonie op begraafplaats Kolebra Berde, waar de Aprilmoorden herdenkingen tot nu toe altijd plaats hadden. Hier was de ceremonimeester Marlon Jamaloodin. Er werd gesproken door SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks en STrAF voorzitter Wim van Lamoen. Zij legden ook een krans namens hun beider organisaties. Daarnaast legde Junness Sint Jago en Sing Pong Lee een krans namens de SEOC in naam van de nabestaanden waar de stichting voor vecht.
Dit zijn de namen
Van het hardop noemen van de namen van de vijftien slachtoffers, een indrukwekkend moment uit de Aprilmoordenherdenking 2016, maakte Tico Vos een korte videocollage die we graag inzetten ter afsluiting van dit item:

 

 

Vorige