Archief

*** Altijd het laatste nieuws over de SEOC ***

Verouderde nieuwsitems vindt u terug in het uitgebreide Archief, dat ook links in het menu te raadplegen is.

20 april 2015 - Onthulling oorlogsmonument bij herdenking Aprilmoorden


De herdenking van de Aprilmoorden bestond dit jaar uit twee onderdelen:
- 's Ochtends werd te Suffisant het oorlogsmonument dat de SEOC daar heeft geplaatst (zie hieronder) onthuld.
- In de namiddag werd de jaarlijkse herdenking bij begraafplaats Kolebra Bèrdè gehouden.


 

Van alle activiteiten op deze herdenkingsdag, inclusief enkele interviews voor radio en televisie, heeft de SEOC videomateriaal dat op dit moment bewerkt wordt om hier op de site plaatsen.

Tot het zover is kunt u deze video van de herdenkingsplechtigheden op youtube bekijken.

15/16 april - SEOC oorlogsmonument geplaatst te Suffisant


Op 15 en 16 april 2015 werd bij Suffisant, precies op de plek waar de Aprilmoorden werden gepleegd, een bijzonder oorlogsmonument geplaatst dat bij de herdenking van 20 april is onthuld.

Een reusachtig brok vulkanisch gesteente vol grillige gaten werd naar de plak des onheils gesleept en in beton gegoten. En plaquette met de namen van de slachtoffers vertelt wat er op die locatie gebeurd is.

11-15 apr 2015 - Kolebra Bèrdè verder opgeknapt


Medio april van dit jaar zijn weer werkzaamheden verricht om de laatste rustplaats van de vijftien vermoorde Chinese stakers een behoorlijk aanzien te geven.
Op 11 april werd het sinds jaar en dag aanwezige lijkenhuis in oude staat hersteld.
Hier werden in vroeger tijde de stoffelijke overschotten van prostituees, ongedoopte kinderen, heidenen en ander zogenaamd "gespuis" tijdelijk opgeslagen.
Op 14 april werd naast het monument plakaat bij de poort van Kolebra Bèrdè de proclomatie opgehangen waarmee de regering van Curaçao 20 april heeft uitgeroepen tot nationale herdenkingsdag voor de Aprilmoorden van 1942. Het nieuwe plakaat is bij de herdenking van de Aprilmoorden op 20 april jl. onthuld door SEOC voorzitter Nizaar Makdoembaks en Jaime Cordoba, lid van de Staten van Curaçao.

30 mrt/1 apr - KPEK steunt SEOC met excursies en expositie


Fundashon KPEK, een Curaçaose stichting die zich hard maakt voor een hoge kwaliteit onderwijs op Curaçao, heeft in aanloop naar de jaarlijkse Aprilmoorden herdenking een aantal activiteiten georganiseerd.

Eind maart, begin april nam KPEK medewerkers van de Biblioteka Nacional Korsou Frank Marinus Arion (BNK) en een aantal schoolklassen mee op excursies langs het voormalige Kamp Suffisant en begraafplaats Kolebra Bèrdè. Tijdens de excursies werd uitleg gegeven over de toedracht van de Aprilmoorden.

Meer foto's en informatie vindt u op deze facebookpagina van KPEK.

Naast de excursies organiseerde KPEK in smaenwerking met de SEOC ook een expositie in de BNK die op 19 april jl. werd geopend en nog steeds te bezichtigen is.